Friday, January 6, 2017

Backup i arhiviranje podataka

Današnje moderno poslovanje uključuje IT sustav kao alat za brže i efikasnije obavljanje radnih zadataka, što u konačnici rezultira večim profitom poduzeća. Nedostupnost IT sustava uzrokuje nemogućnost obavljanja radnih zadataka, što rezultira slabije rezultate poslovanja i time manji profit.
Izrada sigurnosne kopije podataka primarni je zadatak svakog IT sustava, kojim štitimo naše poslovanje od neželjenih gubitaka podataka. Svaki IT sustav treba težiti čim bržim oporavkom, čime smanjujemo potencijalne gubitke profita poslovanja uzrokovane ne ispravnošću sustava.

Svojim dugogodišnjim iskustvom u dizajniranju, implementaciji i održavanju sustava za pohranu podataka, korištenjem najefikasnijih dostupnih tehnologija današnjice, nudimo Vam usluge dizajna, konzultinga, implementacije i održavanja sustava za pohranu podataka. Time Vam omogućujemo brz oporavak Vaših poslovnih procesa, bez nepotrebnog stresa i brige.

Monday, January 2, 2017

U čemu arhiviranje može pomoći Vama?

Nastanak arhiviranja je direktan odgovor tehničkim, operacijskim i financijskim izazovima koje rast količine podataka predstavlja. Kao rezultat, napravilo se rješenje koje osigurava dostupnost podataka, sigurnost podataka po međunarodno propisanom standardu te se cjelokupna infrastruktura optimizira samim procesom i sve to uz zadržavanje ili čak povećanje produktivnosti.
Cilj arhiviranja:
  • poštovanje državnih propisa za skladištenje podataka
  • povećavanje učinkovitosti IT-a skraćivanjem vremena izrade sigurnosnih kopija te povećanje performansi servera
  • smanjenje cijene pohrane podataka
  • zadovoljavanje zahtjeva za pristup fiksnim podacima uz povećanje broja korisnika

Postoje različite primjene arhiviranja podataka, dok smo mi specijalizirani za slijedeće:
  • E-mail arhiviranje
  • Datotečno (File) arhiviranje

Što je arhiviranje?

Količina generiranih elektroničkih podataka na godišnjoj razini je ogromna i u stalnom je porastu. Nedavna istraživanja pokazala su da je 2007. bilo generirano 281 exabajta podataka, 10% više od predviđanja i do 2011 predviđa se da će konačni volumen iznositi približno dva zetabajta (1800 milijardi gigabajta). Upravo što među ovim podacima postoje podaci koji se vrlo malo ili rijetko koriste javila se potreba za arhiviranjem.Arhiviranje podrazumijeva sakupljanje, pravila za čuvanje i automatsku migraciju podataka s ciljem optimizacije IT infrastrukture, poštivanje propisanih standarda odgovornih tijela oko upravljanje te pohranjivanja podataka. Arhiviranje migrira podatke na podatkovne grane drugog reda koje mogu biti dostupe u kratkom vremenu ukoliko se javima potreba za nekim podacima, a ti se dobiva na performansama nekih aplikacija.
Tvrtke arhiviraju podatke uglavnom iz tri razloga: da bi zaradile (iskorištavanje nepromjenjivog sadržaja te ponovno korištenje istih informacija),  uštedile (učinkovitost IT-a i kontrola troškova) ili uredno pohranile podatke (po standardima tvrtke ili države).